banayeni
Tüm Kategoriler
Giriş Yap

Barkod Okuyucu 

Barkod okuyucu, satılan ürünlerin paketinde bulunan özel kodların optik olarak okutulmasını sağlayan bir cihazdır. Barkodlar, karelerden ya da art arda gelen paralel çizgilerden oluşur. Farklı sayı ve kodlardan meydana gelen barkodlar, okuyucu özelliği kullanılarak taranır. Barkod okuyucu aletlerde bu kodların okunmasını sağlayan optik sensörler ya da lazer teknolojileri yer alır. Okuma işlemi sayesinde sistem üzerinde stok, fiyat, envanter yönetimi gibi ürün bilgilerine ulaşılabilir. Barkod ve karekod okuyucu cihazlar genellikle perakende satış noktalarında, kütüphanelerde, depo yönetiminin sağlandığı alanlarda ve farklı işletmelerde sıklıkla kullanılır. Ürün barkod okuyucu seçenekleri okuma mesafelerine, ışık kaynağı türlerine, bağlantı ve okuma türlerine göre çok sayıda farklı alternatif sunar. Aynı zamanda masaüstü ya da el tipi alternatifler de sıklıkla görülen farklı tip ürünlerdir. Bu alternatifler arasından işletmeniz için en uygun barkod okuyucu modeline yönelerek ürün takibini kolaylıkla sağlayabilirsiniz. 

Bağlantı Seçenekleri ve İşlevsel Detayları ile Barkod Okuyucu Özellikleri 

Barkod okuyucu çeşitlerinin sahip olduğu çok sayıda özelliğe rastlamak mümkündür. Bu özellikler arasında yer alan PS2, klavye bağlantı noktası olarak kullanılır. PS2 özelliği sayesinde barkod okuyucular, bilgisayarlar ile bağlantı kurulmasını sağlar. Cihazlar, klavye portuna takılarak bilgisayar ile etkileşime geçer. Karekod barkod okuyucu alternatifleri, bilgisayara bu şekilde bağlandığında okunan barkod verileri doğrudan klavye girişi olarak algılanır. Barkod okuyucu çeşitleri arasında Wi-Fi özelliğine rastlamak da mümkündür. Wi-Fi özelliği sayesinde barkod okuyucular, bağlı olduğu ağ üzerinde veri aktarımı yapabilir. Özellikle iş yerlerinde kullanılan bu ürünlerin fiyat kontrolü, stok takibi gibi işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için kablosuz ağ bağlantısı özelliği idealdir. Aynı özellik, karekod ve barkod okuyucu alternatiflerinin kablolu bağlantıya gereksinim duymadan mobil veya farklı çalışma ortamlarında da kullanılabilmesini sağlar. 

Barkod okuyucu modelleri arasında bulunan bir diğer özellik de suya, toza karşı dayanıklı yapılardır. Özellikle endüstriyel kullanımlarda tozlu çalışma ortamlarına sahip olan alanlarda bu özelliğin bulunduğu barkod okuyucu alternatifleri dayanıklı bir yapı sunar. Dayanıklı olmaları, aynı zamanda ürünlerin daha uzun süre kullanılabilmesi için elverişli bir yapı ortaya koyar. Bu tip seçenekler depolarda, açık alanlarda, endüstriyel tesislerde ve perakende satış noktalarında tercih edilebilir. RS232 özelliği, barkod okuyucu aletler de seri iletişim için tercih edilen bir standarttır. Bu standart sayesinde barkod karekod okuyucu modelleri, bilgisayar veya diğer cihazlar ile iletişim kurar. Okunan barkod verileri, seri iletişim protokolü kullanılarak bağlı bulunan cihazlara iletilir. 

RS485 ise, bir diğer iletişim standardıdır. Bu özellik, RS232’ye göre daha uzun mesafede ve yüksek hızda veri hareketine olanak tanır. Uzun mesafede veri iletimine olanak tanıması sebebiyle daha çok endüstriyel kullanımlarda etkili olmaktadır. USB özelliğinin yer aldığı barkod okuyucular, bu bağlantı türünün desteklendiği cihazlara kolaylıkla bağlanabilir. USB bağlantısı, hızlı kurulum için sıklıkla tercih edilir. Bu bağlantı portları, evrensel olmaları sebebiyle pek çok cihaz ile iletişim kurulması oldukça kolaydır. Bluetooth özelliği ise, bu özelliğin bulunduğu diğer cihazlar ile kablosuz olarak iletişim kurulmasına olanak tanır. Bu tip modeller, genellikle çoklu bağlantı yapısına sahiptir. Aynı anda birden fazla cihaz ile eşleşmenin sağlanabilmesi mümkündür. Kablosuz seçenekler mobil satış noktalarında, perakende satışlarında ve envanter yönetiminde sıklıkla kullanılan barkod okuyucu modelleri arasında yer alır. 

Kullanım Alanlarına Göre Barkod Okuyucu Tipleri

Karekod okuyucu cihazlar el tipi, masaüstü olmak üzere iki farklı tipten oluşur. El tipi ürünler küçük, taşınabilir yapıları ile öne çıkar. Mobil satışlarda, stok takibinde sıklıkla değerlendirilen alternatiflerden biridir. El tipi çeşitler, barkodu okuduktan hemen sonra ürün ve satış işlemi hakkında bilgi edinmemizi sağlar. Bu modeller, teslimat personelleri ve saha çalışanları tarafından da kullanılır. Lojistik firmaları, nakliye şirketleri gibi faaliyet alanlarında hizmet veren kullanıcılar, bu tip seçenekleri tercih edebilir. Bu noktada, el terminali çeşitleriyle de benzerlik gösterirler. Aynı zamanda, mobil uygulamalar ile entegre olabilen bir yapıya sahiptirler. 

Masaüstü kullanıma sahip olan kare barkod okuyucu modelleri, daha geniş bir alana ihtiyaç duymakla birlikte sabit bir kullanım sunar. Bilgisayarlar ile entegre bir kullanıma sahiptirler. Masaüstü modeller de mağaza, süpermarket gibi farklı işletmelerde kullanılarak fiyatların okunmasına, satış işlemlerinin sağlanmasına yardımcı olur. Büyük endüstriyel tesislerde, depolarda kullanılarak ürün barkodlarını okuyabilir, envanter yönetimini yapabilirsiniz. Bu cihazlar aracılığı ile barkodları okutarak ürünler hakkındaki bilgilerin dijital sistemlere yansımasını sağlamanız da mümkündür. Yansıyan bu bilgileri monitör üzerinde rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz. Kütüphanelerde, arşiv yönetiminin yapıldığı diğer alanlarda da bu kullanım yöntemi sıklıkla tercih edilir. 

Karekod Okuyucu Modellerinde Okuma ve Bağlantı Seçenekleri Türleri

Barkod okuyucular, kablolu ve kablosuz olmak üzere farklı bağlantı tipleri ile satışa sunulur. Kablosuz, kablolu barkod okuyucu çeşitleri farklı kullanıcı ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanır. Barkod okuyucu kablolu tasarımlara sahip olduğunda bilgisayar ve diğer cihazlara bu kablo aracılığıyla bağlanır. USB, PS2, RS232 gibi bağlantı seçenekleri kablolu barkod okuyucular ile diğer cihazların eşleşmesini sağlar. Kablosuz seçenekler ise, Bluetooth, Wi-Fi gibi özelliklerin kullanıldığı barkod okuma makinesi alternatifleridir. Kablosuz alternatiflerin taşınması daha kolaydır. Bunlar, aynı zamanda farklı pil ömürleri ile kullanıcı beğenisine sunulur. Kablosuz türe sahip olan karekod okuyucu modellerin 50 metre, 100 metre gibi farklı mesafe seçenekleri mevcuttur. Aletlerin okuma hızları ve hassasiyetleri de farklı olabilmektedir. 

Barkod okuyucu makinesi alternatifleri, okuma türlerine göre de farklı seçeneklere sahiptir. Sadece barkod okuyucu ya da karekod-barkod okuyucu alternatiflerine rastlamak mümkündür. Karekod, barkod okuyucu alternatiflerini tercih ederek tek ürün ile her iki seçeneğin de okunmasını sağlayabilirsiniz. Sadece barkod okuyucu cihaz olarak işlem yapan modelleri tercih ettiğinizde ise karekod okuyucu bir alete daha ihtiyaç duyabilirsiniz. Barkod okuyucularda bir diğer seçenek de ışık kaynağı türleridir. CCD, dikey slot, kızılötesi, LED, lazer gibi çeşitli ışık kaynağı türleri bulunmaktadır. Işık kaynağı barkod türlerine, uygulama alanlarına, okuma mesafesine, hızına göre değişiklik gösterir. 

Barkod ve Karekod Okuyucu Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Karekod ve barkod okuyucu özellikle mağaza, market, depo, taşıma şirketleri gibi farklı işletmeler tarafından tercih edilen işlevsel bir cihazdır. Ürünlere dair pek çok önemli bilgiye ulaşabileceğiniz bu aletler ile süreçlerin takibi çok daha kolaydır. Barkod okuyucu kullanmanın sağladığı avantajlar ise şöyle sıralanabilir: 

  • Sisteme ürünler hakkında manuel veri girişi yapmak yerine barkod okuyucu cihazları kullanarak saniyeler içinde bilgilerin girişini sağlayabilirsiniz. 

  • Karekod okuyucu, envanter yönetimi için ideal bir üründür. Aynı zamanda stok takibi de bu aletler ile kolaylıkla yapılabilir. 

  • Bu aletlerin kullanımı, manuel girişlere göre daha fazla veri doğruluğu sunar. Benzersiz kodlara sahip olan barkodlar sayesinde hatalı giriş olasılığı çok daha azdır. 

  • Satış noktalarında bu cihazlarla ödeme işlemleri çok daha kısa, zahmetsiz bir şekilde tamamlanır.

  • Taşınabilen barkod okuyucular sayesinde sahada yapılan işlemler de sorunsuz bir şekilde ilerler. 

Barkod Okuyucu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Barkod okuyucu alırken aletlerin türlerine dikkat etmek gerekir. 1D, 2D gibi barkodları ya da QR kodları okuyabilen çeşitli barkod okuyucu türleri mevcuttur. Bunun yanında modellerin bağlantı türleri de birbirinden farklıdır. Bluetooth, Wi-Fi, RS232 gibi farklı bağlantı türleri bulunur. Bunlar, kablolu ve kablosuz ana bağlantı türlerine ait çeşitlerdir. Aralarından seçim yaparken cihaza dair entegrasyon gereksinimlerine, kullanım alanına dikkat edilmelidir. Okuma hızı da barkod okuyucular için önemli bir özelliktir. Okuma hızı, hassasiyeti yüksek cihazlar en iyi barkod okuyucu alternatifleri arasında yer alır. Endüstriyel alanda değerlendireceğiniz barkod ve karekod okuyucu ürünlerin dayanıklı bir yapıya sahip olması gerekir. Özellikle taşıma sırasında, depo gibi tozlanmaya meyilli alanlarda kullanılacak olan barkod okuyucu modellerinin suya, toza karşı dayanıklı olması önemlidir.

Taşıma, lojistik gibi alanlarda portatif barkod okuyucu alternatifleri de oldukça kullanışlı olmaktadır. Kullanım kolaylığı ve konforu için ergonomik tasarımlara yönelmek, barkod okuyucu kullanıcıları için önemli bir detaydır. Bir diğer önemli detay ise ürünler için ayrılan bütçedir. Farklı özelliklere, türlere sahip olan karekod okuyucu seçenekleri, fiyatları bakımından da çeşitli alternatifler sunar. Karekod okuyucu fiyat alternatifleri arasından ucuz seçeneklere ulaşabilmek için öncelikle ihtiyaç duyulan özellikler tespit edilmelidir. İşletme gereksinimlerine en uygun barkod okuyucu özelliklerini değerlendirerek bütçenize uygun ürünlere sahip olabilirsiniz. Barkod okuyucu aletlerin farklı cihazlar ile uyum sağlayabiliyor olması da önemli olmaktadır. Kolay entegrasyon ve veri aktarımı sağlayabilmek için uyum yeteneği önem taşır. 

Barkod Okuyucu Fiyatları

Barkod okuyucu fiyatları ürünlerin okuma hızı, bağlantı türleri, dayanıklı yapıları ve diğer özelliklerine göre değişir. Barkod okuyucu modellerinin okuma yetenekleri ve okudukları barkodların türleri fiyatlar üzerinde etkilidir. Karışık verilerin işlenmesini sağlayan seçenekler yüksek fiyatlar ile satışa sunulur. Bağlantı türleri de fiyat seçenekleri üzerinde etkili olmaktadır. Modeller, kablolu ve kablosuz olmak üzere iki farklı seçenek sunar. Kablosuz modeller ise kendi içlerinde Wi-Fi, Bluetooth gibi çeşitli bağlantı yöntemlerine sahiptir. Bu bağlantı türleri, farklı fiyatlar üzerinden kullanıcı beğenisine sunulur. 

Kablosuz seçenekler, kullanıldığı alana göre daha işlevsel olabildiğinden yüksek fiyatlara sahip olabilir. Kimi modeller, çevresel etkilere karşı daha dayanıklı bir yapı sunar. Bu da, üretim maliyetine ve fiyat etiketlerine yansır. Suya, toza dayanıklı yapıdaki seçenekler, standart diğer cihazlara göre daha pahalı olabilmektedir. Bunların dışında, entegrasyon yetenekleri de barkod okuyucu modellerinde aranan ek özellikler arasında yer alır. Özel yazılım entegrasyonu gibi ihtiyaçlara cevap verebilen ürünler de yine yüksek fiyat aralıklarında konumlanır. Bu sebeple, işletmenizin ihtiyacı olan özelliklere ve türe sahip cihaza yönelerek en ucuz barkod okuyucu alternatiflerine kolayca sahip olabilirsiniz.