₺1.283
₺3.430
₺3.499
₺5.847
₺3.641
₺4.016
₺6.300
₺3.559
₺3.790
₺15.915
₺10.519
₺14.323
₺16.159
₺11.974
₺11.433
₺11.504
₺11.627
₺2.496
₺4.672
₺15.957
Sabit disk olarak da adlandırılan harddisk, bilgisayar sistemlerinde veri depolamaya yarayan bir cihazdır. Harddiskler, manyetik bir alan üzerine verileri kaydetmek sureti ile çalışır. Manyetik disklerin dönmesi prensibi ile çalışan bu bileşen, okuma ve yazma işlemleri için hareketli bir aparata sahiptir. Bu aparat, disk üzerinde hareket ederek verilerin okunmasını ve yazılmasını sağlar. Harddisk çeşitleri oldukça geniş depolama alanları sunar. Bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemleri, kullanıcılara ait veriler, kayıtlı programlar ve dosyalar bu sabit diskler üzerinde kayıtlıdır. Sabit diskler, bilgisayar kasasında bulunur ve ana depolama birimi görevi görür. Harddisk modelleri hızlı ve verimli olabilecek çok sayıda alternatife sahiptir. Çeşitli kapasitelerin yanında farklı boyut, ara birim, kullanım yeri, dönüş hızı, okuma ve yazma hızları gibi özellikleri ile öne çıkar. Dizüstü ve masaüstü bilgisayar seçenekleri için farklı modellere ulaşarak en uygun harddisk alternatiflerini kullanabilirsiniz.
Sabit harddisk modelleri, kullanıcılar için fayda sağlayabilecek çok sayıda özelliğe sahiptir. Bunlardan biri depolama kapasitesidir. Harddisk modelleri her ihtiyaca uyum sağlayabilecek farklı kapasiteleri ile dikkat çeker. 120 GB, 240 GB, 480 GB HDD seçenekleri bunlardan birkaçıdır. Ortalama bir kapasite arayışında olanlar için bu depolama alanlarına sahip olan harddisk çeşitleri ideal seçeneklerdir. Ancak çok daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyanlar için 5 TB, 8 TB, 10 TB, 12 TB, 16 TB harddisk çeşitleri daha uygun olur. 20 TB gibi daha fazla kapasiteye sahip alternatiflerin bulunduğu harddisk modelleri de mevcuttur. HDD harddisk seçenekleri dönme hızı bakımından da farklı alternatifleri ile kullanıcıları karşılar. Harddisklerin dönme hızı, diskte yer alan verilere erişimdeki hız anlamına gelir. Dönme hızları bakımından 4200 RPM ile 10000 RPM arasında değişir ve harddisk seçeneklerinde dönme hızı arttıkça veriye erişim hızı da artar.
Harddisk bileşenleri bilgisayar sistemleri ile bağlantı kurabilmek için çeşitli arayüzleri kullanır. Bunlar SAS, SATA gibi en bilinen arayüzlerdir. Arayüzler, harddiskin ana sisteme bağlanmasını ve veri iletişimini sağlar. Harddisk alternatiflerinde aynı zamanda cache de denilen bir önbellek bulunur. Önbellek, en çok erişilen verileri geçici olarak hızlı bir şekilde erişime sunar. Veri erişiminin hızlı olması performansı artıran bir unsurdur. Veri aktarım hızları da harddiskler için önemli bir özelliktir. Bu özellik, harddisk modellerinin dönme hızı ve önbellek boyutlarına bağlı olarak çalışır. Geniş önbellek, yüksek dönme hızı gibi unsurlar veri aktarım hızını da artırır. Veri aktarım hızı yüksek olan seçenekler, aynı zamanda en hızlı harddisk modelleri arasında yer alır. Sabit disklerin okuma ve yazma hızları da önemli özellikler arasındadır.
Okuma hızı cihazların dönme hızı, önbellek boyutu ve veri yoğunluğu gibi faktörlere bağlıdır. Bu aynı zamanda bilgisayarlara işletim sistemlerini yüklendiği, büyük dosyaların okunduğu ya da veri tabanlarına erişileceği zaman önem kazanan bir özelliktir. Yazma hızları da aynı faktörlere bağlı olmaktadır. Sistemlerin genel performansı tüm bileşenlerin işleyişine bağlı olmakla birlikte yazma hızı performansı etkileyen unsurlardan biri olarak değerlendirilir. Harddiskler güç tüketiminde de farklı seçeneklere sahiptir. Harddisklerde güç tüketimi, çalışma maliyetlerini ve enerji verimliliğini belirleyen bir unsurdur. Bu cihazlarda güç tüketimi çalışma ve bekleme gücü olacak şekilde ikiye ayrılır. Harddisk alternatiflerinde çalışma gücü, ürünün çalışma sırasında tükettiği enerjiyi ifade eder. Bekleme gücü ise diskin aktif olarak işlem yapmadığı durumlarda harcadığı enerjidir. Kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen harddisk özellikleri şunlardır:
Hızlı veri aktarımı
Yüksek kapasite
Enerjiyi verimli harcama
Dayanıklı yapı
Arayüz uyumu
Harddisk çeşitleri, kullanım alanları bakımından dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar olmak üzere iki seçenek sunar. Bu iki seçenek arasında bazı ayrımlar söz konusudur. Bunlar genel olarak biçim, kapasite, önbellek, dönme hızı, güç tüketimi, dayanıklılık şeklindedir. Dizüstü bilgisayarlarda tercih edilen harddisk modelleri genel olarak 2.5 inç boyutuna sahiptir. Bunun sebebi, dizüstü bilgisayar tasarımlarının daha ince ve küçük bir forma sahip olmasıdır. Dönme hızı bakımından dizüstü bilgisayarlar ile uyumlu harddiskler 5400 RPM ile 7200 RPM arasında değişen hız seçeneklerine sahiptir. Bu bilgisayarlarda kullanılan harddisk seçeneklerinde güç tüketimi önemlidir. Çünkü bu, dizüstü bilgisayarların pil ömrünü etkileyen bir unsurdur. Enerji verimliliğinin yüksek olduğu harddisk alternatifleri, cihazların pil ömrünü de uzatır.
Masaüstü bilgisayarlar için üretilen harddisk seçeneklerinde ise boyutlar genel olarak 3.5 inç olmaktadır. Bilgisayar kasaları, geniş tasarımları sebebiyle harddisk için daha fazla alana sahip olmaktadırlar. Kapasite bakımından her iki bilgisayar çeşidi için de farklı depolama alanları tercih edilebilir. Masaüstü bilgisayar modellerinde kullanılan sabit disk seçeneklerinde 7200 RPM ve üzerinde olan alternatifler en çok kullanılan dönme hızılarıdır. Güç tüketimi ise masaüstü bilgisayarlarda çok önemli bir unsur değildir. Masaüstü bilgisayarlar enerjiyi bir kablo yardımı ile prizden elde ettikleri için güç tüketimine çok önem verilmemektedir. Ancak, çok önemli görünmese de yüksek enerji verimliliğine sahip harddiskleri tercih ederek daha az elektrik enerjisi tüketimini sağlayabilirsiniz.
HDD harddisk bileşenleri, çok sayıda özelliğe sahiptir. Bu özellikler arasından seçim yaparken bilgisayarınızda ihtiyaç duyduğunuz teknik özellikleri dikkate almanız gerekir. Dikkat edilmesi gereken özelliklerden biri kapasitedir. Dahili harddisk ürünlerinde çok sayıda kapasite alternatifine rastlamak mümkün olur. Bu alternatifler arasından seçim yaparken öncelikle kullanıcı ihtiyaçları göz önüne alınmalıdır. Geniş kapasite gerektiren dosyaların depolandığı bilgisayarlar için 1 TB ve üzerinde kapasiteye sahip olan harddiskler tercih edilebilir. Bu ürünlerin okuma ve yazma hızları da dikkat edilecek unsurlar arasındadır. Ayrıca bilgisayarın performansını doğrudan etkileyen dönme hızı, önbellek boyutları gibi unsurlar da tercih sırasında değerlendirilmesi gereken faktörlerden bazılarıdır.
Geniş önbellek boyutları ve yüksek dönme hızları, performansın daha güçlü olmasını sağlar. Harddisk satın alırken dahili ve harici ayrımına da dikkat etmek gerekir. Dahili, yani sabit disklerin yanı sıra harici harddisk modelleri de mevcuttur. Temel bilgisayar bileşenleri arasında yer alan harddiskler dahili yapıdadır. Kendiniz için en iyi harddisk modeline sahip olabilmek adına ürünlerin uyumlu oldukları arayüzleri araştırmanız da faydalı olur. Harddisklerin bilgisayara bağlanırken kullandığı arayüzler uyumluluk ve hız bakımından önem taşır. En çok tercih edilen arayüz SATA olmaktadır. SATA arayüzü, veri transferlerinin hızlı ve verimli bir şekilde yapılmasını sağlar. Ancak yeni nesil ürünler arasında PCle arayüzlerine de rastlanır.
PCle arayüzünde veriler, farklı hızlarda çalışan şeritlere ayrılarak eşzamanlı olarak aktarılır. Bu da, hızlı veri iletimine imkân tanır. Böylece, bilgisayarların arayüz desteğine dikkat etmek gerekir. PCle arayüzüne sahip olan SSD seçenekleri de tercihler arasında yer alabilmektedir. Harddisk yerine kullanılabilen SSD ürünleri hızlı veri erişimi sağlamasıyla bilinir. Harddisk tasarımlarının dayanıklılığına da dikkat etmek fayda sağlar. Özellikle dizüstü bilgisayarlar için tercih edilecek ise sarsıntılara karşı dayanıklı yapıda olan harddisk modelleri arasından tercih yapmak daha uzun ömürlü bir kullanım için ideal olur. Enerji tasarrufu sağlayabileceğiniz güç seçeneğinin bulunduğu ürünlere de yönelebilirsiniz. Düşük güç tüketimine sahip olan harddiskler, enerji tasarrufu bakımından da önemli alternatiflerdir.
Harddisk seçenekleri gerek kapasiteleri, performansları gerek güç tüketimi ve tasarımı ile farklı kullanıcı ihtiyaçlarına cevap vermek üzere üretilmiştir. Harddisk fiyatları üzerinde etkili olan unsurlardan biri kapasitedir. Ürünlerin kapasiteleri arttıkça fiyatları da artar. Performans, fiyatlar üzerinde etkili olan bir diğer faktördür. Ortalama bir performansın ihtiyaçlarınızı karşılaması halinde en ucuz harddisk modelleri arasından tercih yapabilirsiniz. Yüksek dönme hızı, geniş önbellek gibi unsurlar performansı artırdığı için fiyat bakımından da üst segmentte yer alır. Ürünlerin gecikme süreleri de fiyatları etkiler. Ortalama bir gecikme süresine sahip seçeneklere yönelerek uygun fiyatlı harddisk alternatiflerini edinebilirsiniz. Harddisk satın alırken ara birimlere göre seçim yapmak da fiyatları etkileyebilir. Örneğin; SATA 2.0 ve SATA 3.0 seçenekleri arasında fiyat farkı mevcuttur. Güncel ara birimler önceki versiyonlara göre daha üst segmentte konumlanabilmektedir. İhtiyacınız olan seçeneğe, uygun HDD fiyatları üzerinden ulaşarak bilgisayarınızın verimli bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.