₺511
₺191
₺449
"Nescafe Gold 2 gr 100 Adet tek içimlik kahve"₺250
₺129
₺185
₺125
₺135
₺85
₺220
₺282
₺131
₺241
₺326
₺163
₺255
₺425
₺346
₺266
₺126
Kahve, çekirdeklerin öğütülmesi ve demlenmesi yöntemi ile elde edilir. Kahveler, kafeinli içecekler olduğundan genel olarak enerji artırmak amacı ile tüketilir. Bu içecekler tek başına tüketilebildiği gibi toplu olarak da tercih edilmesi ile sosyal bir içecek olarak da sıklıkla kullanılır. Kahvenin içeriğinde bulunan kafein, uyarıcı nitelikte olduğu için genellikle sabahları uyanmak ve dinç hissetmek için sıklıkla değerlendirilen bir içecektir. Kahve çeşitleri ve özellikleri birbirinden farklı olabilmektedir. Birbirinden farklı çok sayıda çeşide rastlamanız mümkün olur. Dibek, granül, filtre, Türk kahveleri en sık rastlanan seçenekler arasındadır. Kahveler, çekirdek ya da çekilmiş formda bulunabilir. Taze çekilen çekirdekler ile yapılan kahveler, sağladığı aroması sayesinde keyifli bir içim sunar.
Kahve çeşitleri siyah kahve, espresso, Türk kahvesi, dibek kahvesi, filtre kahve gibi pek çok seçeneğe sahiptir. Dibek ve Türk kahvesi çeşitleri, ince öğütülmüş çekirdeklerden oluşur. Dibek taşı olarak adlandırılan geleneksel bir alet ile homojen bir öğütme işlemi sağlanır. Daha sonra cezvede ya da diğer pişirme ekipmanlarında su ile birlikte pişirilerek servis edilir. Pişirilme yöntemi Türk kahvesiyle benzerlik gösterir. Türk ve dibek kahveleri, telvelerinden elde edilen köpük ile birlikte servis edilir. Bunlar, günlük olarak sıklıkla tüketilebilen geleneksel içeceklerdir. Siyah kahve, temel bir tür olarak kullanıcıları karşılar. Süt, şeker gibi farklı katkılar kullanılmadan yalnızca öğütülmüş kahve ve sıcak su ile elde edilir.
Siyah kahve çeşidinde çekirdekler ince ya da orta derecede öğütülerek içecek yapımı sağlanır. Siyah kahve çeşitleri yoğun tada ve koyu renge sahiptir. Bu çeşitler, sıcak ya da soğuk tüketime uygun yapıdadır. Sık tüketilen bir diğer seçenek de espressodur. Espresso, yoğun kavrulmuş ve öğütülmüş çekirdeklerden elde edilen bir türdür. İnce öğütülen çekirdeklerden oluşan bu çeşit, özel karışımlarda kullanılabilir. Kısa süre su ile temas etmesi sonucunda yoğun aromalı bir lezzet elde edebilirsiniz. Basınçlı demleme yöntemi kullanılarak yapılan bu tür, kısa sürede hazır hale gelir. Filtre kahve türleri, çeşitli kavurma derecelerinde tercih edilebilen, çekirdeklerin orta derecede öğütülerek elde edildiği bir seçenektir. Çekirdeklerin kavrulma dereceleri aromayı da etkiler.
Filtre kahveler, özel bir makine ile ya da french press gibi manuel yöntemler kullanılarak demlenebilir. Suyu süzülerek elde edilen bu içecek türü, işlem tamamlandığında içime hazır hale gelir. Su ve telveyi birbirinden ayırmak için filtre kullanılır. Bu aynı zamanda filtre kahve çeşidinin yapımında tercih edilen temel bir işlem olmaktadır. Pratik yapımı ile öne çıkan bir alternatif arayışında olanlar için granül ürünler de mevcuttur. Kahve çekirdeklerinin belirli işlemlerden geçirilerek çözünebilir hale getirildiği bu türler, sıcak su ile temas ettiğinde erir. Bu alternatifler, sade olarak ya da süt ile birlikte tüketilebilmektedir.
Bir diğer çeşit de tek kullanımlık seçeneklerdir. Her paket tek bardaklık olarak özel ölçüler ile kullanıcılara sunulur. Sade olabildiği gibi süt tozu, şekerle de elde edilebilirler. Aynı zamanda muz, fındık, vanilya, karamel gibi farklı aromalar kullanılarak da oluşturulabilirler. Kapsül kahve makinesi bulunan kullanıcılar için buna uygun kahve türleri de mevcuttur. Kapsüllü seçenekler de tek kullanımlık belirli ölçülerde satışa sunulur. Her kahve yapımı sırasında bir adet kapsül makine içine yerleştirilir ve içecek su eklenerek hazır hale gelir. Kahve yapımında kullanabileceğiniz içecek şuruplarına ve kremalara da rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Damak zevkinize göre, süt köpüğü gibi çeşitli ek ürünleri değerlendirerek kahvenizi dilediğiniz tat ve kıvamda içebilmeniz mümkün olur. Yazları tüketime uygun soğuk çeşitler de içimi oldukça keyifli alternatifler sunar.
Kahve çeşitleri, farklı özellikleriyle damak tadınıza uygun alternatifler sunar. Kahve bitkisinin çekirdeklerinden elde edilen ve kavrularak içmek için uygun hale getirilen bu ürünler, çeşitli yöntemlerle farklı türler elde etmenize yardımcı olur. Her bir tür, farklı kavurma dereceleri ile elde edilir. Orta, çok kavrulmuş çekirdekler, kahve yapımında en sık kullanılan seçeneklerdir. Acı bir tat arayışında olanlar için çok kavrulmuş çekirdekler, daha uygun içim deneyimi sunar. Ancak, yumuşak içimli seçenekleri orta kavrulmuş kahveler ile elde etmek mümkün olur. Çekirdeklere ait türler de birbirine farklıdır. Bunlar, tatları etkileyen özelliklerdir. Örneğin; Arabica, Robusta en yaygın çekirdek türleridir. Farklı koşullarda yetiştikleri için sağladıkları lezzetler birbirinden farklıdır.
En bilinen özelliklerden biri de içerikte kafein bulunmasıdır. Uyarıcı özelliğe sahip olan kafein sebebiyle kahve içimi, kullanıcıların daha dinç hissetmesini sağlar. Kahve yapımında farklı pek çok demleme yöntemi bulunur. Espresso, filtre, Türk kahvesi gibi çeşitlerin her biri farklı demleme yöntemi ile elde edilen türlerdir. Bu demleme yöntemlerinden bazıları ise aeropress, French press gibi alternatifler olmaktadır. Kahveler, aynı zamanda çekirdeklerin yetiştiği bölgelere göre de çeşitliliğe sahiptir. Yemen, Brezilya, Etiyopya, Kenya kahvesi en bilinen seçenekler arasındadır. Dünya kahveleri, farklı aromalara sahip olabilmektedir. Bu sebeple, kullanıcılar en iyi kahve seçeneklerini damak zevklerine göre belirler. Bunların yanı sıra kakuleli, portakallı, fındıklı, naneli, çilekli kahve seçenekleri de mevcuttur. Filtre ya da Türk kahvesi alternatiflerine eklenen farklı aromalar ile içim zevkinize uygun tada ulaşmanız oldukça kolaydır.
Kahveler, farklı türleri ile günlük olarak sıklıkla tüketilen içecekler arasında yerini alır. Her bir türün farklı yapım aşamaları ve tatları bulunur. Bunlar, içim noktasında da özellikleriyle çeşitli faydaları beraberinde getirebilmektedir. Kahve içmenin sağladığı faydalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Kahve tüketimi uyarıcı etkisi sebebiyle uyanık ve enerjik hissetmenizi sağlar. Aynı zamanda yorgunluk hissini azaltır, konsantre olmanıza yardımcı olur.
Kısa vadeli zihinsel performansta da iyileşme sağlayabilir. Özellikle hafıza, dikkat, reaksiyon hızı gibi durumlarda artış elde etmeniz mümkündür.
Kafein, fiziksel performansı da olumlu yönde etkileyebilir. Bu sebeple, spor yapanlar kahve tüketebilir.
Kahve içmek yağ yakımını da artırabilmektedir. Özellikle katkısız olarak tüketildiğinde vücuttaki yağların parçalanması ve serbest yağ asitlerinin enerji tüketimi için kullanılması söz konusu olur.
Kahveler, farklı pek çok çeşide sahip olmaları sebebiyle satın almadan önce hangi seçeneğe yöneleceğinizi önceden tespit etmeniz gerekir. Kavurma dereceleri, ürünlerin tadını ve aromasını belirleyen önemli bir faktördür. Yumuşak içimli bir kahve tercih ediyorsanız daha hafif kavrulmuş çekirdekleri satın almanız gerekir. Ancak, acı ve keskin tatlar için çok kavrulmuş olan kahve seçenekleri daha uygun olur. Bu tip seçeneklerin yanında tercih edeceğiniz atıştırmalıklar ile hoş bir sunum elde edebilirsiniz. Çekirdek ve çekilmiş kahve seçenekleri de mevcuttur. Taze içim deneyimi için yeni çekilen kahveler daha çok tercih edilir. Bunun sebebi, daha iyi bir tat ve aroma elde edilmesidir. Ancak, paket kahve seçenekleri genellikle önceden çekilmiş ürünlerden oluşur. Paketli ürünleri tercih ederken açıklama kısmını okuyabilirsiniz.
İçeceğin tadını belirleyen diğer unsur da çekirdek türü olmaktadır. En yaygın iki tür olan Arabica ve Robusta, aromaları bakımından bazı farklara sahiptir. Arabica çekirdekleri, daha hafif, aromatik bir tat sunar. Robusta ise, koyu ve acı seçenekler arasında yer alır. Kahve seçiminde, tercih ettiğiniz türe uygun öğütme işleminin yapıldığından emin olmanız da oldukça önemlidir. Örneğin; Türk kahvesi için alacağınız çekirdekler, ince çekilmiş olmalıdır. Ancak, filtre kahve için kalın, iri tanelerin bulunduğu orta çekilmiş alternatifler daha ideal olur. Meraklısı için ürünlerin kökeni, markası gibi unsurlar da önem taşır. Çekirdeklerin yetiştiği coğrafi bölge, toprak koşulları gibi unsurlar kahve tadı üzerinde etkili olmaktadır. Her marka belirli bir bölgenin çekirdeklerini kullanır. Kullanıcılar, kendi damak tatları için en güzel kahve alternatiflerini bu markalar arasından tercih edebilir.
Kahve alırken ambalaja da dikkat edilmelidir. Kahve, nem ve ışıktan etkilenebildiği için çekirdeklerin kaliteli bir ambalaj ile dış koşullardan korunması gerekir. Bu sebeple, iyi ambalajlanmış, korunaklı ürünlere yönelmeniz faydalı olur. İyi bir içim deneyimi için sertifikalı ya da organik ürünleri tercih etmeniz de önemlidir. Organik kahveler, kimyasal gübrelerin ya da diğer kimyasalların kullanılmadığı ortamlarda yetişir. Bu ürünler, aynı zamanda en pahalı kahve çeşitleri arasında da yer alabilmektedir. Uygun fiyatlı kahve için hazır paketli ürünler yerine ihtiyacınız kadar gramajın öğütüldüğü taze seçeneklere yönelebilirsiniz. Dilerseniz standart gramajlar yerine 50 gram, 100 gram gibi daha az miktarları talep ederek ihtiyacınız kadar ürüne, bütçenize uygun fiyatlarla sahip olabilirsiniz. Paketli ürünlerin sabit gramajlarına göre en ucuz kahve seçeneklerine bu şekilde ulaşmanız mümkündür.
Kahve fiyatları ürünlerin türüne, üretildiği bölgeye, markaya, gramaja göre değişiklik gösterir. Kimi bölgeler daha fazla ilgi ve talep gördüğü için buralarda yetişen ürünlerin fiyatları daha yüksektir. Kahvelerin çeşitleri de fiyatları etkileyen unsurlar arasındadır. Örneğin; Arabica türü, Robusta seçeneğine göre daha nitelikli alternatifler sunabilmektedir. Bu da, fiyatların daha yüksek olmasına sebep olur. Hasat zamanı da fiyatlar üzerinde önemli bir unsurdur. Hasat zamanı ürün daha bol olduğundan kahve fiyatı uygun seçeneklere sahiptir. Aynı zamanda, kalite ve miktar da kahve fiyatlarını etkileyen faktörlerden bazılarıdır. Kaliteli kahve seçenekleri, sınırlı sayıda olduğunda çok daha yüksek fiyatlar ile satışa sunulur. Kahvelerin fiyatları üzerinde etkili bir diğer unsur ise döviz kurları olmaktadır. Dünya kahveleri, farklı ülkelerden pek çok çeşit barındırır. Bunlar, kurlara bağlı olarak çeşitli fiyatlandırmalar ile Türkiye pazarında satışa sunulur.