₺600
₺2.512
₺490
₺562
₺592
₺529
₺3.399
₺3.499
₺710
₺762
₺661
₺788
₺450
"2.EL SIFIRDAN FARKSIZ"₺841
₺988
₺3.000
₺6.999
₺5.099
₺977
₺977
Türkçe karşılığı güç bankası olan powerbank, elektriğe ulaşamadığınız noktalarda cihazlarınızı şarj edebilemenize yarar. Özellikle cep telefonu, tablet gibi taşınabilen cihazlar için sık sık şarja ihtiyaç duyulması mümkündür. Her an prize ulaşmanın mümkün olmaması sebebi ile powerbank seçenekleri elektronik aletleri şarj etmede büyük kolaylık sağlar. Powerbank’ler genellikle hafif, küçük ve taşıma kolaylığı sunan seçeneklerden oluşur. Çok sayıda tasarım farkı sunan bu ürünler, pil kapasitelerine ve ek özelliklerine göre farklı boyutlara sahip olabilir. Powerbank modelleri, seyahat sırasında çantada rahatlıkla taşınabilir yapıdadır. Kimi modeller yalnızca şarj etme özelliğine sahip iken kimisi ek olarak ışık, farklı USB girişleri gibi çeşitli özellikleriyle de dikkat çeker. Taşınabilir şarj aletleri çeşitli batarya kapasiteleri, pil gücü, şarj girişi ve çıkışı gibi özellikleri ile her kullanıcının ihtiyaçlarına cevap verir.
Powerbank çeşitleri; şarj süresi, güç girişi ve çıkışı sayıları, çıkış güçleri gibi çeşitli detaylara göre değişir. Powerbank ürünlerinde çıkış gücü, diğer cihazları şarj etme kapasitesini ve hızını belirler. 1A, 2A, 3A, 5A gibi farklı çıkış portlarına sahip olan bu ürünlerde her bir portun çıkış gücü farklıdır. Örneğin; 3A portunun sahip olduğu çıkış gücü 1A portuna göre daha fazladır. Powerbank modellerinin şarj süreleri de farklı olabilmektedir. 1 saatten 35 saate kadar değişen çok sayıda şarj süresine ulaşabilmeniz mümkündür. Şarj süresini belirleyen unsurlar ise ürünün kapasitesi, giriş gücü, teknolojisi, pil türü ve durumu gibi faktörlerdir. Taşınabilir şarj aleti çeşitlerinde pil gücü 1000 mAh ile başlayarak 80000 mAh seviyelerine kadar devam eder. 10000 mAh, 20000 mAh, 30000 mAh powerbank alternatifleri sıklıkla tercih edilen pil gücü seçenekleridir.
Kablolu şarj aleti alternatiflerinden farklı olarak powerbank modellerinde USB çıkış sayıları da oldukça önemlidir. Çıkış sayısının artması, ürünün birden fazla elektronik aleti şarj edebilmesinde etkilidir. Şarj girişleri lightning, micro USB, type C gibi farklı seçeneklerden oluşur. USB şarj girişleri pek çok cihazda sıklıkla rastlanır. Güncel elektroniklerde type C şarj girişleri daha fazla görülür. Lightning ise Apple ürünleri ile uyumlu olan şarj girişleridir. Type C kullanıcıları için de farklı sayılarda portlara rastlamanız mümkündür. Çoklu type C çıkışları, bununla uyumlu çok sayıda cihazın aynı anda şarj edilmesinde kullanılabilir. Taşınabilir powerbank alternatiflerinde pil türü de birbirinden farklıdır. Lityum iyon, lityum iyon polimer, lityum polimer gibi çeşitli türler arasındaki farklar genellikle enerji yoğunluğu ile ilgili olabilmektedir.
Powerbank çeşitleri, temel işlevinin yanı sıra taşıdıkları diğer işlevsel özellikleri ile kullanıcıların işlerini kolaylaştırır. Powerbank özellikleri arasında yer alan kablosuz tasarımlar, kablo ve adaptör gerekmeden cep telefonu, laptop gibi cihazları şarj etmenize yardımcı olur. Kablosuz ürünler aynı anda birden fazla elektronik cihazı şarj edebilir. Ev ve ofis gibi ortamlarda kullanıma uygun olan bu seçenekler, seyahat sırasında değerlendirmek için de idealdir. Şarj bakımından hızlı powerbank modelleri de sıklıkla tercih edilir. Hızlı şarj eden powerbank modelleri sayesinde telefon, tablet gibi cihazlar kısa sürede kullanılabilir hale gelir. Powerbank’ler arasındaki bir diğer özellik de güneş enerjisidir. Bu modeller, güneşten aldıkları enerjiyi depolayarak elektronik cihazları şarj ederler. Güneş enerjisi özelliğine sahip olan powerbank’ler elektriğe bağlı olarak şarj edilmek zorunda kalmadıklarından daha pratik bir kullanıma sahip olabilmektedir.
Powerbank kullanımında bir diğer önemli özellik de şarj göstergesidir. Bu gösterge, kalan şarj etme kapasitesini kullanıcıya bildirir. Akım koruma özelliği ile satışa sunulan modeller kısa devre gibi olumsuz durumlardan korumak için tercih edilir. Bu özelliğin yer aldığı cihazların temel amacı güvenli bir kullanım elde edilmesini sağlamaktır. Kimi powerbank modellerinde fener özelliği de bulunur. Bu özelliği yetersiz ışık koşullarında kullanarak aydınlatmayı sağlayabilirsiniz. Apple ürünleri ile bağlantı kurulabilmesini sağlayan magsafe özelliğinin yer aldığı powerbank modellerine ulaşmanız da mümkündür. Bunlar, kablosuz ve hızlı şarj etme gibi özellikleri ile öne çıkar. Kablosuz şarj aleti özelliği ile benzer nitelikte olan bu ürünler, manyetik bağlantı sayesinde iPhone kullanıcılarına pratik bir kullanım sunarlar.
Powerbank kullanmanın sağladığı birtakım avantajlar ve dezavantajlar bulunabilmektedir. Powerbank’lerin avantajları şöyle sıralanabilir:
Powerbank’ler, taşınabilir olmaları sebebi ile oldukça pratik bir kullanıma sahiptir. Seyahat sırasında şarjı biten elektroniklerin çalışması için idealdir.
Elektriğe ulaşımın zor olduğu durumlarda powerbank kullanmak büyük kolaylık sağlar. Herhangi bir yere bağlı kalmadan seyahat halinde bu ürünleri kolayca kullanabilirsiniz.
Çoklu giriş özelliğine sahip olan bilgisayar, telefon powerbank çeşitleri sayesinde birden fazla cihazı tek seferde şarj edebilmeniz mümkün hale gelir.
Hızlı şarj özelliğinin bulunduğu powerbank’ler ile kısa sürede cihazları kullanılabilir hale getirebilirsiniz.
Powerbank kullanmanın oluşturabileceği dezavantajlar ise şunlardır:
Powerbank şarj aleti seçeneklerinin de şarj edilmesi gerekir. Bu da belirli bir süre isteyen işlemlerdendir. Powerbank kullanımında şarjın dolu olduğundan emin olmalısınız.
Powerbank kullanmak, ek bir elektroniği sürekli yanınızda bulundurmanız anlamına gelir. Bu da kimi kullanıcılar tarafından fazladan bir yük gibi düşünülebilir.
Powerbank alternatifleri sınırlı kapasiteye sahiptir. Elektrik bağlantısı yolu ile yapılan şarjlar gibi sınırsız değildirler. Bu sebeple, şarj ihtiyacınıza uygun olan kapasiteleri tercih etmeniz gerekir.
Powerbank satın almadan önce ürünlere dair bazı unsurlara dikkat etmek, onları daha uzun süre en verimli şekilde kullanmanıza olanak tanır. En iyi powerbank seçeneklerine ulaşmak için öncelikle kapasiteye dikkat etmeniz gerekir. Kapasite, ürünün depolayabildiği enerji ile ilgilidir. Yüksek kapasiteye sahip en güçlü powerbank seçenekleri, cihazları daha fazla şarj edebilme özelliğine sahiptir. Ürünlerin kapasiteleri ve ek özellikleri de birbirinden farklıdır. Kapasite ve özellikler arttıkça boyutları da artabilmektedir. Bu sebeple küçük, büyük powerbank alternatifleri arasından seçim yaparken tasarım ve kapasite ihtiyacınızı gözden geçirmelisiniz. Alacağınız powerbank ile kaç cihazı şarj etmek istediğinize karar verdikten sonra port sayısına da dikkat etmek önem kazanır. Uygun fiyatlı powerbank modelleri için az port sayısına sahip alternatiflere yönelebilirsiniz. Ayrıca portların, cihazlara ait şarj girişleri ile uyumlu olması da gerekir. Uyumlu olmamaları halinde tercih ettiğiniz powerbank, diğer elektronikler ile bağlantı kuramaz.
Çıkış gücü, powerbank seçeneklerinin diğer elektronikleri hangi hızda şarj ettiğini gösterir. Yüksek çıkış gücüne sahip olan powerbank alternatifleri hızlı şarj etme özelliği ile öne çıkar. Ancak şarj edeceğiniz cihazların hızlı şarjı desteklediğinden emin olmanız gerekir. Powerbank markaları tarafından tercih edilen çeşitli güvenlik özellikleri de dikkat çeker. Kısa devre, aşırı ısınma ve aşırı akım gibi durumların oluşma ihtimaline karşı güvenliği sağlayan özellikler bulunmalıdır. Marka ve ürünlere dair yapılan incelemeler de tercih edeceğiniz powerbank seçenekleri hakkında fikir verir. Kullanıcı deneyimlerini inceleyerek en kaliteli powerbank alternatifine kolayca erişmek mümkün olur. Bir diğer dikkat edilecek unsur ise bütçe olmaktadır. İhtiyaç duyduğunuz özellikleri belirledikten sonra seçenekler arasından en ucuz powerbank alternatifine kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca markaların dönemsel olarak uyguladıkları kampanyalar sayesinde pek çok farklı özelliği avantajlı fiyatlarla bulabilmeniz mümkündür. Böylece fiyat performans powerbank alternatiflerine çok daha kolay bir şekilde sahip olabilirsiniz.
Powerbank fiyatları ürünlerin kapasitelerine, markalarına, şarj teknolojilerine, boyut ve taşınabilirliklerine göre değişir. Ürünler çok sayıda farklı kapasite ile kullanıcıları karşılar. En çok tercih edilen alternatifler arasında 10000 mAh ile 30000 mAh arasında çeşitli kapasitelere rastlamak mümkündür. Powerbank 10000 mAh, 20000 mAh fiyat seçenekleri, kalitesi ve markasına göre farklı alternatiflere sahiptir. Bilinen markaların satışa sunduğu powerbank seçenekleri daha çok tercih edilir. Bu sebeple, güvenilir bulunan markaların fiyatları da daha yüksektir. Cihazların şarj teknolojileri de birbirinden farklıdır. Akıllı ve hızlı şarj teknolojileri maliyeti artıran unsurlardır. Özel teknolojilere gereksinim duymamanız halinde daha sade ve basit teknolojilerin yer aldığı seçenekleri tercih ederek en uygun powerbank alternatiflerine ulaşmanız mümkündür.