banayeni
Tüm Kategoriler
Giriş Yap

Server, Sunucu 

Server ya da diğer adı ile sunucu, bilgisayar ağları üzerinde belirli hizmetlerin sağlanmasında etkili olan, dosyaları depolayan, verileri işleyerek kullanıcı ve cihazlara kaynak aktarımı yapan özel bir yazılım sistemidir. Server’lar istemci bilgisayar ve cihazlar ile etkileşim halinde çalışırlar. Server sistemleri hizmet sağlama, veri depolama, depolanan veriyi işleme, yedekleme ve kurtarma işlemlerini sağlamak üzere görev alır. Bu cihazlar; türleri, işlemcileri, bellek kapasiteleri bakımından da çeşitli seçenekler sunar. İşlemci hızını, modelini ve neslini tercih edebileceğiniz gibi çok sayıda RAM, sabit disk ya da SSD kapasitesi seçeneğine de ulaşmanız mümkündür. Bunlarla sınırlı kalmayan sunucular, çeşitli ekran kartı, işletim sistemi özellikleri ile de ön plana çıkar. Böylece hangi hızda ve miktarda veri işleyeceğinizi belirleyebilirsiniz.

Kullanım Alanına Göre Değişen Server Türleri

Server modelleri üç farklı türü ile birbirinden ayrılır. Kabin, mini ve tower tipi olarak değişiklik gösteren server alternatifleri, ihtiyacınız olan kullanım şekline en uygun modele ulaşmanızda etkilidir. Kabin tipi sunucu alternatifleri büyük ya da orta ölçekli işletmeler, veri merkezleri, kuruluşlar için tasarlanır. Kabin tipi alternatifler, sunucu seçeneklerini fiziksel olarak bir araya getirerek merkezi bir konum yaratır. Tek bir kabinde toplanan sunucuların yönetimini ve düzenini sağlamak daha kolaydır. Server seçeneklerinin tek alanda toplandığı kabinde ısı ve soğutma kontrolü de sağlanabilir. Ortak soğutma sistemi, sunucuların aşırı ısınmasını önlemeye yardımcı olur. Bu modellerde kabine yeni sunucu modelleri eklenebilir veya var olan sunucular yükseltilebilir.

Mini server’lar, klasik olan seçeneklere göre daha küçük ve kompakt tasarımlara sahiptir. Genel olarak daha küçük ölçekli işletmeler tarafından tercih edilirler. Çok fazla alana ihtiyaç duymayan uygulamalar ve veritabanları da bu tip sunucular ile kolayca çalışabilir. Küçük ölçekli işletmeler için sunucular ile e-posta hizmeti sağlamak kullanışlı olmaktadır. Sanal makineleri ve farklı işletim sistemlerini de bu tip ürünler ile çalıştırmak mümkün olur. Tower tipi sunucu türleri ise, dikdörtgen ya da kule tipi bir tasarım ile öne çıkar. Bu ürünler genellikle veri merkezlerinde ya da ağlarda farklı işlevler için tercih edilebilir. İnternet üzerinden web sitelerine erişimi sağlamak, e-posta hizmeti, veri depolama gibi temel özellikler bu işlevlerden bazılarıdır.

Sunucu Modellerinde Farklı Bellek Alternatifleri

RAM, sabit disk ve SSD seçenekleri server kullanımında önemli bir yere sahiptir. RAM, server ve bilgisayarlar için geçici bir depolama birimi olarak kullanılır. Türkçe karşılığı “Rastgele Erişimli Bellek” olan bu donanım ürünü server’lar için önemli bir yere sahiptir. Verilerin işlenmesi ve uygulama performansları bakımından RAM kapasitesi server alternatiflerinde önem taşır. Server seçenekleri sık kullanılan tüm verileri, işlemci tarafından hızlı bir şekilde erişilmesi için RAM’de muhafaza eder. Böylece tüm verilere erişmek çok daha kısa sürer. RAM aynı zamanda sanal bellek yönetimi, işlemci hızının dengelenmesi gibi işlevsel özelliklere de sahiptir. Server alternatiflerinde verilerin kalıcı bir şekilde depolanması ise sabit diskler ile mümkündür.

Bir server seçeneğinde sabit disklerin temel işlevleri; verilerin saklanması, işletim sistemlerinin yüklenmesi, veritabanının ya da uygulamaların depolanması, yedekleme ve kurtarma işlemleridir. Server üzerinde düzenli bir şekilde yapılan yedekleme işlemi sayesinde verilerin güvende olması sağlanır. SSD’ler ise, verilerin server ve bilgisayarlarda hızlı ve güvenli bir şekilde depolanmasını sağlar. SSD kullanılan server modelleri sabit diskin yer aldığı alternatiflere göre çok daha yüksek veri erişim hızına sahiptir. Aynı zamanda bu tip server sunucu modelleri, düşük gecikme süreleri ile de öne çıkar. Bu server çeşitleri ayrıca enerji verimliliğini de sağlar. Bunun sebebi, SSD ile çalışan ürünlerin sunucu sabit disk ile çalışan seçeneklere göre daha az güç tüketiyor olmasıdır.

Server Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Server makinesi kullanmanın sağlayacağı avantajlar aşağıdaki gibidir:

  • Server kullanımı ile verilerin merkezi depolama alanlarında toplanmasını sağlayabilirsiniz. Bu durum, erişimi kolaylaştırırken veri güvenliğine de katkıda bulunur.

  • Server seçenekleri, verilerinizin yedeklenmesini sağlar. Böylece cihazınızda meydana gelebilecek olumsuzluklarda yedeklenen bu verilerin kurtarılması da çok kolaydır.

  • Sunucular, dosyaların merkezi bir depolama alanında paylaşılmasına imkân tanır. Bu sayede diğer kullanıcılarla işbirliği yapmanız kolaylaşır.

  • Server’lar, verilere uzaktan erişim imkânını da mümkün kılar. Uzaktan çalışan kullanıcılar için bu özellik önemli bir avantajdır.

  • Server kullanımı, veriler ve ağ için güvenliği sağlar. Verilere erişim haklarının kontrolü, kimlik doğrulama, verileri şifreleme gibi özellikler mevcuttur.

  • Yüksek performansa sahip olan RAM kapasiteleri ve işlemciler ile yoğun uygulamaları yönetebilirsiniz.

Sunucu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Unsurlar Nelerdir?

Sunucu satın almadan önce dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan biri performans ihtiyaçlarıdır. Alacağınız server seçeneğinin nasıl bir iş yüküne maruz kalacağını tespit etmek gerekir. Web siteleri, veritabanları, uygulamalar ve diğer iş yükü getiren seçeneklerin neler olduğunu tespit etmek ihtiyacınız olan performans hakkında bilgi verir. Server çeşitlerinde güçlü bir performans için RAM, işlemci, depolama alanı gibi özelliklere de dikkat etmek gerekir. Server bünyesinde yapacağınız yedeklemede veri boyutları, tercih edeceğiniz bellek seçeneği üzerinde etkilidir. Server çeşitlerinin güvenilir olması da önemli unsurlar arasında yer alır. Güç kaynağı yedeklemesi, redundans özellikleri, RAID yapılandırması gibi önlemlerin alınması server satın alırken dikkat edilmesi gereken unsurlardandır. Redundans, sunucu ve ağ sistemlerinde yedekleme ve koruma yöntemidir. Bir sistemin ya da bileşenin birden fazla yedek kopyasının bulunması demektir. RAID ise, depolama birimlerine ait veri güvenliğini ve performansını artırmada etkili bir teknolojidir.

Sunucu özellikleri arasında yer alan uzaktan erişim ve yönetim de oldukça önemlidir. Özellikle uzaktan ya da hibrit çalışma sistemlerinde, uzaktan erişim imkânı sunan sunucu çeşitleri ile zaman ve kaynak tasarrufu elde edebilirsiniz. Tercih edeceğiniz server özellikleri arasında soğutma ve enerji verimliliği gibi unsurların yer almasına da özen gösterebilirsiniz. Server alternatifinin enerji tüketiminin düşük seviyede olması ve verimli bir şekilde soğutulması, ürünün sağlıklı çalışması konusunda etkilidir. Bunların yanı sıra, ürünlerde ihtiyacınız olan özelliklere yönelmeniz, bütçenizi etkileyecek önemli bir unsur olmaktadır. Küçük ya da orta ölçekli bir firma için gerekenin üzerinde yüksek performanslı bir ürün bütçeyi zorlamak anlamına gelebilir. Bu da fazla maliyet yaratan bir durumdur. İşletmenize uygun bir performansa sahip ürünler arasından ucuz sunucu seçeneklerine yönelebilirsiniz. İyi bir performans ve kaliteli bir ürün arayışında olmanız halinde bilinen ve destek hizmetine kolay ulaşabileceğiniz markaların sunduğu cihazları tercih etmek daha faydalı olabilmektedir. Böylece, herhangi bir olumsuzluk halinde yetkili kuruma kolayca ulaşarak destek hizmetinden faydalanmanız mümkün hale gelir.

Server Fiyatları

Server fiyatları cihazların işlemcisine, RAM kapasitesine, depolama alanına, redundans ve yedekleme özelliklerine göre değişir. Server kasa fiyatları üzerinde etkili önemli unsurlardan biri işlemcilerin performansı ve türüdür. Güçlü bir performans ve yüksek çekirdek sayısı fiyatları artırır. Performans ve uygulamaların çalışma hızı bakımından server alternatiflerine ait bellek kapasiteleri önemlidir. Bellek kapasitesi arttıkça server PC fiyatları da artar. Sunucu sabit disk ya da SSD gibi depolama türleri de ürün fiyatları üzerinde etkilidir. SSD’ler sunucu makinesi fiyatlarını hızlı ve yüksek performansları sebebiyle artırırlar. Verilerin korunması için tercih edilen yedekleme özelliği de maliyetli olmaktadır. Ancak bu özellik ile yüksek veri güvenliğini sağlamak mümkün olur. İhtiyacınız olan performans ve depolama özelliklerini belirledikten sonra en uygun sunucu fiyatları ve çeşitlerine kolayca ulaşabilirsiniz.