₺3.025
₺3.701
₺3.929
₺2.099
₺5.737
₺8.827
₺7.639
₺5.789
₺8.971
₺1.724
₺1.758
₺2.715
₺2.914
₺2.558
₺2.299
₺2.576
₺2.733
₺3.487
₺10.322
₺3.130
SSD (Solid State Drive), veri depolama aygıtı olarak kullanılır. Flaş disk mantığına yakın bir çalışma şekli olduğu için klasik sabit sürücülerden farklıdır. SSD kullanımında verileriniz, NAND flaş bellek olarak adlandırılan bir hafıza çipi üzerinde depolanır. Bu aygıtlar, hareketsiz ve sade tasarımları sebebiyle hızlı ve sessiz çalışırlar. Aynı zamanda mekanik bir aksama sahip olmadıkları için az ısınırlar. Dosya aktarımı da bu ürünler ile daha hızlı olmaktadır. Bu hız aynı zamanda bilgisayarların açılma süresi ya da programların yüklenme süreleri üzerinde de olumlu etkiye sahiptir. SSD’ler laptoplarda daha yaygın bir şekilde kullanılır. Bunun sebebi, sarsıntı gibi sebeplerle oluşabilecek veri kayıplarının HDD gibi farklı aygıtlarda daha olası olmasıdır. SSD’ler bu noktada daha dayanıklı bir yapı sergiler. Bilgisayarınızda performans artışını sağlamak adına SSD harddisk seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
SSD’ler, cihazınızda daha geniş bir depolama alanı elde etmeniz için ideal ürünlerdir. Farklı özellikleri ile dikkat çeken bu ürünler arasından seçim yaparken ihtiyaçlarınıza dikkat etmeniz gerekir. SSD özellikleri arasında en dikkat çeken detayların başında kapasite gelir. En kullanışlı ve talep edilen kapasiteler arasında 64 GB, 128 GB, 256 GB, 8 TB SSD seçenekleri mevcuttur. Ancak 200 GB, 320 GB, 480 GB, 960 GB, 16 TB SSD kapasiteleri de kullanıcılar tarafından tercih edilen alternatifler arasında yer alır. Modeller arasında veri aktarım hızı da önemlidir. SSD çeşitleri, okuma ve yazma noktasında HDD’lere (Hard Disk Drive) göre hızlıdır. SSD’ler bağlantı türleri bakımından da dikkat çeker. Bu ürünler SATA, M.2 ve PCI Express arayüzleri ile bağlantı kurabilir. SATA, bilgisayara veri taşımak amacı ile üretilen bir teknolojidir. M.2, saniyede 4 GB hıza ulaşabiliyor oluşu ile bilinir. SSD, bu bağlantı arabirimleri ile birlikte gelir.
Normal SSD’lere göre M.2 SSD, 6 kat daha hızlıdır. PCI Express ise bilgisayarlarda yer alan dahili aygıtlar için standart bir bağlantı türü olmaktadır. PCI Express Slot, SSD ve harddisk gibi farklı donanımların takılması için kullanılır. Boyutları da SSD satın almadan önce dikkate alınması gereken bir özelliktir. Özellikle 2,5 inç ve M.2 boyut alternatiflerine sıklıkla rastlayabilirsiniz. Ancak seçenekler bunlarla sınırlı değildir. 3,5 inç, U.2 PCle gibi boyutlar da rastlayabileceğiniz en iyi SSD alternatifleri arasındadır. SSD çeşitlerinde dayanıklılık da önemli bir özelliktir. SSD kart fiyatları üzerinde de etkili olan dayanıklı yapının sağlanmasının sebebi, tasarımda hareketli parçaların bulunmamasıdır. SSD’ler titreşimlerden ve elektrostatik etkilerden çok az etkilenirler. SSD çeşitleri aynı zamanda az güç tüketmeleri ile bilinirler. Eğer SSD harddisk laptop ya da farklı taşınabilir cihazlar ile kullanılacaksa sağladığı enerji tasarrufu daha da önem kazanır. Çünkü bu özellik, taşınabilir cihazların şarj sürelerinin uzun olmasına katkıda bulunur.
SSD disk, HDD’lere göre daha avantajlı bir kullanıma sahiptir. Bu avantajları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
SSD, dizüstü bilgisayar kullanımında daha az enerji harcayarak pil performansını artırır.
SSD kullanılan bilgisayarlar mekanik disklere göre hızlı açılır. SSD’nin kullanıldığı bilgisayarlar saniyeler içinde açılabilirken mekanik bilgisayarlarda bu süre daha uzundur.
SSD’ler veri saklama konusunda daha güvenilirdir. Diğer disk çeşitleri darbe aldıklarında kolay bir şekilde hasar görebilirken SSD modelleri daha dayanıklıdır.
Gelişmiş SSD disk teknolojilerinde okuma ve yazma hızı fazladır. Bu durum aynı zamanda dosyaların kopyalanma süresi üzerinde de etkilidir.
Yeni nesil harddisk olarak da bilinen SSD seçenekleri, klasik disklere göre sessiz bir şekilde çalışır.
SSD’ler daha küçük olmaları sebebiyle kullanıldıkları dizüstü bilgisayarların da daha hafif olması kolay taşınmasında etkili olur.
SSD kullanmanın dezavantajları ise şunlardır:
SSD çeşitleri, HDD’lere göre daha yüksek fiyat aralıklarına sahip olabilmektedir. Bu da, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu kapasiteye SSD ile ulaşmasını zorlaştırır.
SSD’ler manyetik alan ve elektrik dalgalarına karşı yeterince dayanıklı değildir. Bu noktada HDD’ler güçlü bir seçenek olmaktadır.
SSD satın almadan önce dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır. Bu unsurlara dikkat etmeniz halinde en uygun SSD modeline ulaşabilir ve seçtiğiniz ürünleri uzun süre verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. SSD alırken dikkat edilecek unsurlardan biri veri okuma ve yazma hızıdır. Çok sayıda veri okuma yazma hızına rastlamanız mümkün olur. Cihazınızla en uyumlu olan seçeneği tercih ederek ihtiyacınız olan SSD karta ulaşabilirsiniz. Bu ürünlerde okuma hızı bakımından 450 MB/s hıza rastlayabileceğiniz gibi 7400 MB/s ve benzeri yüksek hız seçeneklerine de ulaşmanız mümkün olur. Yazma hızı olarak ise 300 MB/s gibi düşük hızların yanında 7000 MB/s yüksek hıza da sahip olabilirsiniz.
Satın almadan önce marka araştırması yapmanız da fayda sağlayabilir. Kingston, Samsung, SanDisk, HP, Western Digital gibi güvenilir markaların satışa sunduğu SSD seçeneklerine yönelebilirsiniz. Ürünlerin depolama kapasitesi de oldukça önemlidir. Satın alma işleminden önce hangi depolama alanına ihtiyaç duyduğunuza karar vermeniz gerekir. Örneğin; 120 GB kapasiteli bir SSD harddisk seçeneğine ya da 8 TB kapasiteli bir alternatife ulaşmanız mümkündür. Burada önemli olan sizin için yeterli olan seçeneğe yönelmektir. Seçeceğiniz SSD modelinin uzun ömürlü bir yapıya sahip olması da önemlidir. Dayanıklı ve uzun ömürlü bir SSD tercihi yaparak uzun süre kullanabilir, verilerinizi de daha güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz. İhtiyacınız olan depolama alanı ve hıza sahip olan ürünlere yönelmeniz halinde uygun fiyatlı SSD seçeneklerine de kolayca ulaşmanız mümkün hale gelir.
SSD aygıtları kapasite, hız, marka, bellek türü gibi farklı değişkenlere sahiptir. Özellikle hız ve kapasite, SSD seçimi sırasında kullanıcılar için önemli unsurlardır. Bu unsurlar aynı zamanda fiyatlar üzerinde de belirleyici olur. SSD fiyatları başta hız ve kapasiteden, sonrasında ise marka, boyut gibi farklı değişkenlerden etkilenir. Örneğin; SSD seçeneklerinin depolama alanı arttıkça fiyatlarda da artış gözlemlenir. Bellek türleri de değişiklik gösteren unsurlar arasında yer alır. NAND flaş bellek seçenekleri arasında TLC, MLC, SLC gibi farklı seçenekler ile karşılaşmanız mümkündür. TLC NAND flaş bellekler, daha geniş bellek kapasitesi sunar. MLC NAND flaş bellekler ise performans bakımından cihazları destekler. SLC ise SSD aygıtlarının çok sayıda okuma ve yazma döngüsünde dayanıklılık sağlar. Bu SSD türleri farklı fiyat aralıkları ile satışa sunulur.
Markaların satış politikaları da fiyatların belirlenmesi noktasında etkili olur. Her marka kendi fiyat skalasını belirleyerek ürünlerini kullanıcılar ile buluşturur. Bunun dışında, fiyat performans SSD alternatifleri için ortalama bir bellek kapasitesine yönelmek daha uygun olabilir. Masaüstü, laptop SSD fiyatları da ürün özelliklerine göre değişiklik gösterir. SSD’lerin masaüstü bilgisayarlar ile kullanımı çok fazla tercih edilmese de laptoplarda bu kullanım oldukça fazladır. Özellikle geniş bellek arayışında olanlar için SSD harddisk fiyatları oldukça yüksek seviyelerde seyreder. Bu sebeple, satın alma işleminden önce mutlaka gereksinim duyduğunuz kapasite ve hızı tespit etmeniz gerekir. Böylece, ihtiyacınızı karşılayabilecek olan en ucuz SSD alternatifine kolayca ulaşabilirsiniz.