₺1.940
₺532
₺198
"2.EL SIFIRDAN FARKSIZ TERTEMİZ"₺543
₺405
₺412
₺561
₺1.868
₺573
₺349
₺1.736
₺348
₺344
₺2.427
₺828
₺1.026
₺726
₺607
₺587
₺1.410
Elektronik bir aygıt olan switch, ağ anahtarı olarak kullanılır. Switch’ler bilgisayarlar arasında veri aktarımı ve haberleşmeyi sağlayan aygıtlardır. Bu aygıtlar zamandan tasarruf sağlayan pratik bir kullanıma sahip oldukları için tercih edilir. Switch’lerin üzerinde çok sayıda port yer alır. Bu portlara farklı cihazları bağlayarak her bir cihaz ile eşit hızda işlem yapılmasını sağlayabilirsiniz. Portların her biri birbirinden bağımsızdır ve herhangi bir porta bağlı olan bilgisayar diğer portlardan etkilenmez. Ancak portlara bağlı olan cihazlar kendi aralarında veri aktarımı yapabilir. Switch modelleri devreleri açıp kapatmak, güç kaynağını kontrol etmek, işlevleri etkin hale getirmek gibi sebeplerle kullanılır. Karmaşık işlevlere sahip elektronik devrelerin kontrolünü de switch çeşitleri ile sağlamak mümkündür. Bilgisayarlarda ya da farklı elektronik cihazlarda bir anahtar ya da düğme işlevine sahip olan switch modelleri ile elektrik akımını kontrol edebilir, veri iletişimini sağlayabilirsiniz.
Switch’ler, çeşitli özellikleri ile gerek kişisel gerek kurumsal ihtiyaçları karşılar. Yönetilebilir switch modelleri özellikle kurumsal ihtiyaçlar için ideal çözümlerden biridir. Bu özelliğe sahip olan switch alternatifleri, ağ yöneticileri için daha fazla kontrol edilebilir ve esnek bir yapı sağlar. Yönlendirilebilir switch’ler ile ağ trafiği kolay bir şekilde izlenebilir veya yönlendirilebilir. Port yönetimi, ağ güvenliği, VLAN yönetimi bu switch’lerin özelliklerinden bazılarıdır. POE özelliğine, elektrik gücünün Ethernet kablosu üzerinden geçmesini sağlayan özel bir teknolojidir. Açılımı “Power of Ethernet” POE özelliğine sahip olan ürünler karşılıklı veri aktarımının sağlanmasına yardımcı olur. Elektrik gücü cihazlar arasında Ethernet kablosu yoluyla aktarılır. Böylece ağ cihazları internet switch modelleri ile farklı bir güç kaynağına gereksinim duymaksızın çalışabilir. Switch özellikleri arasında yer alan gigabit, bilgisayarlar arasındaki bağlantıyı sağlamak için tercih edilen en etkili yöntemlerden biridir.
Gigabit desteğine sahip olan switch modellerinde dosya aktarımı oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Ayrıca bu tip switch alternatiflerinde veri aktarım hızı üst seviyede gerçekleşir. SFP, fiber optik bağlantıların sağlanması için genişleme yuvalarına verilen isimdir ve optik ağa erişim sistemlerinde tercih edilir. SFP portuna sahip cihazların temel görevi fiber optik ya da kablo ile ağ cihazlarına ait anakartlar arasında arayüz görevi görmektir. Bu portlar sayesinde farklı ağ ortamları ile uyum sağlanabilir. Aynı zamanda çeşitli SFP modüllerini kullanma esnekliği meydana gelir. Fan sisteminin bulunmadığı switch modelleri ise sessiz çalışması ile konfor sağlar. Fansız ağ anahtarları, diğerlerine göre daha az hareketli parça içerdiği için aşınma ve arıza gibi olasılıklar çok daha az olur. Daha az güç tüketen bu modeller, basit yapılandırma seçenekleri ile öne çıkar. Ürünler genellikle daha küçük boyutlara sahip olduklarından oldukça az yer kaplarlar.
Pratik bir ürün arayışında olanlar için tak çalıştır özelliğine sahip olan switch çeşitleri kullanışlı yapısıyla dikkat çeker. Kolay kurulumu sayesinde zaman ve efor harcamadan ürünü kullanmaya başlayabilirsiniz. Genel olarak temel ağ yönetim özellikleri sunan bu cihazlar ile standart ağ yönetim ihtiyaçlarını karşılamanız mümkün olur. Güç tüketimini azaltmayı ve enerji maliyetlerini düşürmeyi hedefleyenler için tasarruflu switch alternatifleri idealdir. Akıllı enerji yönetimi özelliği sayesinde bu modeller, otomatik olarak tasarruf sağlamak için elverişli seçeneklerdir. Kullanılmayan portlar otomatik olarak devre dışı kalır. Aynı şekilde porta bağlı cihazların uzun süre kullanılmaması halinde enerji tasarrufu modu devreye girer. Enerji tasarrufu moduna girmesi için bu switch modellerini programlamanız mümkündür.
Switch modelleri başta kurumsal olmak üzere pek çok alanda avantajlı bir kullanım sağlar. Switch kullanmanın sağladığı faydalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Switch seçenekleri sahip olduğu her bir portun bağımsız bir şekilde iletişim kurmasını sağlayarak yüksek bir performans sunar.
Ağı yönetmek adına akıllı algoritmalar kullanan switch’ler veri trafiğini etkin bir şekilde yöneterek verimliliği artırır.
Switch portlarının her birinin bağımsız olması, güvenlik ve izolasyonu da beraberinde getirir. Portlara bağlı cihazlar, doğrudan iletişim kurmadıkça birbirinin trafiğine erişemez.
Yönetilebilme özelliğinin bulunduğu ürünler, gelişmiş yönetim seçenekleri sayesinde daha çok kontrol imkânı sunar. Bu şekilde ağ trafiğini izleyebilir, güvenlik politikalarını uygulayabilirsiniz.
Çoklu bağlantı sunan bu ürünlerle yazıcı, bilgisayar, telefon gibi farklı cihazları aynı anda ağa bağlayabilirsiniz.
Switch alternatifleri, çeşitli özellikleri ile kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verir. Bu sebeple ürün tercihi sırasında hangi özelliklere ihtiyaç duyduğunuzu tespit etmeniz faydalı olur. Switch satın alırken port sayısına dikkat etmek gerekir. Kaç adet cihaz ile ağ bağlantısı kuracağınızı tespit ettikten sonra bu sayıya uygun port adedinin bulunduğu ürünlere yönelebilirsiniz. Kurumsal alanda kullanacaksanız çok sayıda porta sahip olan ürünleri tercih etmeniz önemlidir. 48 veya 52 adet port bulunan switch modelleri, çok sayıda bilgisayarı tek ürüne bağlamanız için idealdir. Bir diğer dikkat edilecek unsur ise hızdır. Switch modellerinin hızı, aynı zamanda veri iletimindeki hız seviyesini etkiler. Switch alternatiflerinde 1000 Mbps, 1500 Mbps gibi bağlantı hızı seçeneklerine ulaşmak mümkündür.
Yönetilebilir olma özelliğine sahip cihazlar oldukça önemli ve kullanışlı bir yapıdadır. Bu özellik, ağ yönetimini daha fazla kontrol edebilmenizi ve ayarları yönetebilmenizi sağlar. Ancak, daha basit bir kullanıma ihtiyaç duyanlar için yönetilebilme özelliği bulunmayan switch’ler, tak çalıştır ve basit yapılandırma özellikleri ile ihtiyaçlarınıza cevap verebilir. Switch’leri modem çeşitleri ile karıştırmamak gerekir. Tasarımı sebebiyle birbiri ile benzeyen bu iki seçenek işlevsel açıdan farklıdır. Satın alma sürecinde bir veri aktarım aracına mı yoksa internet bağlantısına mı ihtiyaç duyduğunuzu tespit ettikten sonra seçim yapabilirsiniz. Ayrıca modem ve switch’i birbiri ile bağlayarak modemin sağladığı internet bağlantısını birden fazla cihaza iletmeniz mümkündür.
Switch alırken VLAN desteğine de dikkat etmek faydalı olur. Bu desteğe sahip olan switch seçenekleri, ağı bölerek trafiği yönetmenize olanak tanır. Bu sebeple, VLAN desteği önemli bir özelliktir. Güvenlik özellikleri de dikkat edilmesi gereken önemli bir noktalardan biridir. Port tabanlı güvenlik, erişim kontrolü, şifreleme gibi detayların bulunduğu ürünler en iyi switch seçenekleri arasında yer alır. POE özelliğinin yer aldığı cihazları kullananlar için bu özelliği destekleyen switch alternatiflerinin tercih edilmesi gerekir. Bu özellik ile switch’e ait elektrik gücü ağa bağlı cihazlara iletilir. Bunların dışında ürün tercihinde bütçeye de dikkat etmek gerekir. Farklı switch fiyat alternatifleri arasından seçim yaparken ihtiyaç duyulan özellikler tespit edilmelidir. Bu şekilde yapacağınız tercihler doğrultusunda gereksinim duyduğunuz alternatifler arasından en ucuz switch modeline ulaşmanız oldukça kolaydır.
Switch çeşitleri farklı port sayıları, hız seviyeleri, güvenlik, yönetilebilirlik, fan seçeneği gibi çeşitli özelliklere sahiptir. Switch fiyatları bu özelliklere göre değişiklik gösterir. Çoklu cihaz bağlantısına ihtiyaç duyulan işletmelerde 10 ve üzerinde port sayısı tercih edilir. Port sayılarının artması ürün fiyatlarını da artırır. Ürünlerin bağlantı hızları da birbirinden farklı olabilir. Cihazların sahip oldukları hız arttıkça fiyatları da artar. Bu sebeple, İhtiyacınız olan switch hızını tespit ederek bütçenize uygun ürünlere ulaşabilirsiniz. Ürünlerin tasarımlarında kullanılan malzemeler, fiyatı etkileyen bir başka unsurdur. Plastik gövdeye sahip olan switch modelleri metal gövdeye göre daha uygun fiyatlar ile satışa sunulur. Switch’ler kullanım tipi bakımından da birbirinden ayrılır. Masaüstü ve rack mount olmak üzere iki seçeneğe sahip olan switch alternatifleri farklı fiyat aralıkları ile dikkat çeker. Rack mount switch’ler çok sayıda porta sahip monte eidlebilir bir cihaz oluşu ile masaüstü seçeneklere göre daha kapsamlıdır. Bu sebeple, masaüstü switch’ler rack mount tipi ürünlere göre daha uygun fiyatlara sahiptir.